Haber

Bakan Dönmez, Cezayirli mevkidaşı ile enerji ve ekonomik ilişkileri görüştü

Enerji ve Natürel Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Cezayir Güç ve Madenler Bakanı Muhammed Arkab ile madencilik, güç ve ekonomi alanındaki bağlantıları ele aldı.

Cezayir’de bulunan Bakan Dönmez ile Cezayirli mevkidaşı Arkab ikili görüşmenin ardından basın toplantısı düzenledi.

Dönmez, Cezayir Enerji ve Madenler Bakanlığı’nda düzenlenen toplantıda, Türkiye ile Cezayir ortasındaki ekonomik, ticari, siyasi ve kültürel iş birliğinin büyük bir ivme kazandığına vurgu yaparak, iki ülkenin hem hükümetler seviyesinde hem de iş insanları seviyesinde bu alakaları geliştirme istikametindeki iradesi ve kararlılığının devam ettiğini söyledi.

Kendisinin ve mevkidaşının iki ülke ortasında Karma Ekonomik Kurulu (KEK) eş başkanlıkları vazifelerini de yürüttüklerini hatırlatan Dönmez, “Yani sadece enerji ve madencilik alanları değil diğer ekonomik konuları da birlikte değerlendiriyoruz. Böyle bir sorumluluğumuz ve görevimiz de söz konusudur.” dedi.

Dönmez, iki ülke ortasındaki ticaret hacminin giderek artmasının sevindirici olduğunu tabir ederek, bu ticaret hacminin yıl sonuna kadar 5 milyar dolar düzeylerine çıkacağını kaydetti.

İki ülke başkanlarının ticaret hacminin 10 milyar dolar düzeyine çıkarılması istikametinde direktifleri olduğunu vurgulayan Dönmez, “Bu da hem hükümetlerin hem de özel sektörün mevcut performansını en az iki katına çıkartması anlamına geliyor.” tabirlerini kullandı.

Dönmez, gücün hedeflenen ticaret hacminin en değerli hissesini oluşturacağını belirterek, Cezayirli mevkidaşı ile de bu hususta görüş birliğine vardıklarını kaydetti.

Cezayir’in bölgesinde kalkınmanın, gelişmenin ve istikrarın temsilcisi olduğuna vurgu yapan Dönmez, bu ilişkilerin bölge düzeyinde de geliştirilmesi noktasında çalışacaklarını söyledi.

Türkiye-Cezayir ortak madencilik şirketi

Öte yandan Cezayir Enerji ve Madenler Bakanı Arkab ise, KEK’te karara varılan tüm projelerin geliştirilmesi ve uygulanması konusunu ele aldıklarını belirterek, tıpkı halde petrol ve petrol eserleri ile madencilik alanındaki projeleri de görüştüklerini kaydetti.

Arkab, “Yarın, Cezayir Ulusal Jeoloji ve Maden Geliştirme Ajansı (ANGCM) ile Türkiye Maden Tetkik ve Arama Kurumu (MTA) arasında maden ve maden geliştirme alanında bir ilk olacak olan Cezayir-Türkiye ortak şirketini kurmanın yolları ele alınacak.” dedi.

Cezayir ulusal petrol ve doğalgaz şirketi Sonatrach ile BOTAŞ ortasındaki güçlü ilgilerin olduğuna da vurgu yapan Arkab, Türk mevkidaşı ile Sonatrach ve BOTAŞ ortasındaki mukavelelerin uzatılması sorununu de ele aldıklarını söz etti.

Arkab, Türk şirketlerinin Sonatrach ile hidrokarbon bölümünde de ortak yatırım yapma imkanlarını da değerlendirdiklerini vurgulayarak, Türk şirketleriyle iştirakten memnuniyet duyduklarını söyledi.

Bugün başşehir Cezayir’de düzenlenen 2. Cezayir Yatırım Konferansı’na onur konuğu olarak katılan Bakan Dönmez, Cezayir’deki yerleşik Türk iş insanlarıyla bir ortaya gelmişti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu