Ekonomi

Petrol fiyatları zayıf ABD istihdam verisiyle düştü, faiz indirimi bekleniyor

Cuma günü fiyatlar, hayal kırıklığı yaratan ABD istihdam verileri ve Federal Rezerv’in faiz oranı hamlelerine ilişkin spekülasyonların etkisiyle son üç ayın en keskin haftalık düşüşünü kaydederek düşüşle kapandı. Temmuz teslim Brent tipi ham petrol 71 sent ya da %0,85 düşüşle varil başına 82,96 dolardan kapanırken, Haziran teslim ABD West Texas Intermediate (WTI) tipi ham petrol 84 sent ya da %1,06 düşüşle varil başına 78,11 dolardan kapandı.

Piyasanın tepkisi, devam eden yüksek borçlanma maliyetlerinin dünyanın en büyük petrol tüketicisi olan ABD’de ekonomik genişlemeyi baskılayabileceği endişelerinin ortasında geldi. Federal Rezerv’in bu hafta başında faiz oranlarını koruma kararı alması bu korkuları arttırdı. Geçtiğimiz hafta Brent ham petrolü %7’nin üzerinde, WTI ham petrolü ise %6,8 oranında düşüş kaydetti.

Cuma günü açıklanan işgücü verileri ABD’de Nisan ayı istihdam artışının yavaşladığını ve yıllık ücret artış hızının azaldığını gösterdi. Bu durum, yatırımcıların Federal Rezerv’in muhtemelen Eylül ayında faiz oranlarını düşüreceği beklentisine yol açtı. Matador Economics’ten Ekonomist Tim Snyder, yavaşlama hakkında yorumda bulunarak, Fed’in yıl bitmeden en az bir kez faiz oranlarını düşürmesinin önünü açabileceğini öne sürdü.

Son zamanlarda faiz oranlarını sabit tutmasına rağmen, Federal Rezerv, herhangi bir faiz indirimini erteleyebilecek yüksek enflasyon baskısını kabul etti. Daha yüksek faiz oranları tipik olarak ekonomik aktiviteyi azaltır ve sonuç olarak petrole olan talebi düşürebilir.

Analistler, beklenenden daha zayıf çıkan istihdam raporunun ardından faiz indirimlerinin olasılığını ve zamanlamasını yeniden değerlendiriyor. UBS analistlerinden Giovanni Staunovo, piyasanın bu beklentilere uyum sağladığını vurguladı.

Sektörle ilgili bir gelişme olarak, ABD enerji firmaları aktif petrol ve doğal gaz sondaj kulesi sayısını üst üste ikinci hafta azaltarak Ocak 2022’den bu yana en düşük noktaya ulaştı. Baker Hughes’a göre, toplam sondaj kulesi sayısı 3 Mayıs itibariyle sekiz adet azalarak 605’e düştü ve Eylül 2023’ten bu yana en önemli haftalık düşüşe işaret etti. Özellikle petrol sondaj kulesi sayısı Kasım 2023’ten bu yana en büyük haftalık düşüşle yedi adet azalarak 499’a geriledi.

3. parti reklam. Investing.com’un sunduğu veya önerdiği bir teklif değildir. Feragat detaylarına buradan bakın veya reklamları kaldırın

Özellikle İsrail ve Hamas arasındaki çatışmadan kaynaklananlar olmak üzere petrol fiyatlarını körükleyen jeopolitik gerilimler, her iki tarafın da geçici bir ateşkes arayışına girmesi ve uluslararası arabulucularla görüşmelere başlamasıyla azalmaya başladı.

OPEC+ petrol üreticilerinin bir sonraki toplantısının 1 Haziran’da yapılması planlanıyor. Grup içindeki kaynaklar, petrol talebinde bir artış olmaması halinde mevcut gönüllü petrol üretim kesintilerinin Haziran ayının ötesine uzatılabileceğini belirtti.

Son olarak, ABD Emtia Vadeli İşlemler Ticaret Komisyonu (CFTC), para yöneticilerinin 30 Nisan’a kadar olan haftada net uzun ABD ham petrol vadeli işlem ve opsiyon pozisyonlarını azalttığını bildirdi.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu